تاریخ انتشار: ۱۱:۱۱ - ۲۲ مهر ۱۴۰۲

تامین سوخت از پالایشگاه‌های فراسرزمینی چقدر امکان‌پذیر است؟

مدیر برنامه ریزی سابق شرکت ملی پالایش و پخش گفت: در صورتی‌که منظور تامین کمبود سوخت مورد نیاز کشور باشد ساخت پالایشگاه در خارج بدین منظور منطقی نبوده و در کوتاه‌مدت امکان‌پذیر نیست، ساخت پالایشگاه در خوشبینانه‌ترین برنامه حداقل ۵ سال بطول می‌انجامد و در درازمدت نیز با توجه به هزینه انتقال نسبت به تولید داخل گران‌تر خواهد بود.

تامین سوخت از پالایشگاه‌های فراسرزمینی چقدر امکان‌پذیر است؟اقتصاد۲۴-شهاب‌الدین متاجی در ارزیابی اجرای پروژه‌های پالایشگاهی در خارج از کشور اظهار داشت: اصولا سرمایه‌گذاری خارجی اهداف کسب درآمد از طریق بازار خارجی، استفاده از نیروی کار و انرژی ارزان‌تر، استفاده از مواد اولیه در کشور هدف، صدور فناوری و ایجاد کار برای نیرو‌های تخصصی داخلی و سازندگان تجهیزات، ایجاد رابطه عمیق‌تر با کشور هدف و رسوخ در زمینه‌های دیگر با استفاده از حضور و یا پیشبرد اهداف سیاسی و استراتژیک برای کشور سرمایه‌گذار را دنبال می‌کند.

اهداف استراتژیک پروژه‌های پالایشگاهی در سوریه و ونزوئلا

وی با اشاره به اجرای پروژه نفتی و پالایشگاهی در کشور‌های سوریه و ونزوئلا افزود: در این رابطه به نظر می‌رسد اهداف سیاسی و استراتژیک غلبه دارد. از سوی دیگر کشور هدف نیز مقاصد خود را دنبال می‌کند که می‌تواند صرفا اقتصادی یا امنیتی- اقتصادی باشد. در این دو کشور بازسازی و احداث پالایشگاه‌ها اهمیت اقتصادی و امنیتی دارد. شایان ذکر است سرمایه‌گذاری به معنی تملک شرکت‌ها و احداث کارخانه جدید یا در اختیار گرفتن بخشی از سرمایه شرکت‌ها، با صدور خدمات فنی و کالا و تامین مالی پروژه‌های کشور هدف تفاوت دارد. بعبارت دیگر فعلا در این کشور‌ها صدور خدمات فنی و کالا مدنظر است.

توسعه بازار نفت و فرآورده

مدیر برنامه‌ریزی پیشین شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی گفت: سرمایه‌گذاری کشور‌های نفت‌خیز در زمینه پالایش نفت خام در کشور‌های دیگر اقدام درستی است و سبب توسعه بازار نفت خام و فراورده‌ها می‌شود. هم‌اکنون کشور‌های صادر کننده مانند امارات و عربستان این کار را کرده‌اند. شرکت ملی نفت ایران نیز در گذشته پیش‌قدم این سیاست بوده است و در پالایشگاه‌های کشور‌های کره‌جنوبی، آفریقای‌جنوبی و هند دارای سهام بوده و در سال‌های اخیر دوباره این فکر در وزارت نفت شکل گرفت.


بیشتر بخوانید:ذخایر گاز ایران ۲.۵ برابر آمریکا، و تولید گاز ایران یک چهارم آن‌ها است!


سرانجام پروژه‌های پالایشی سوریه و مالزی چه شد؟

وی تصریح کرد: بیش از ١٢ سال قبل ساخت و تملک سهام پالایشگاه به ظرفیت صد و چهل هزار بشکه در روز در الفروقلوس سوریه با مشارکت ایران، سوریه و ونزوئلا مورد تصویب قرار گرفت. مطالعات فنی و اقتصادی توسط یک شرکت معتبر بین‌المللی صورت پذیرفت و دانش فنی واحد‌های فرایندی خریداری و طراحی بنیادی آن پایان یافت، ولی به دلیل مشکلاتی مانند عدم امکان تامین مالی ادامه کار متوقف ماند. مشارکت دیگری با سرمایه‌گذارخارجی برای ایجاد پالایشگاه ۲۵۰ هزار بشکه در روز در کداح مالزی شکل گرفت که تا مرحله انجام مطالعات فنی اقتصادی پیش رفت و به دلیل کنار کشیدن طرف خارجی متوقف شد. از سوی دیگر بخش خصوصی نیز در زمینه صدور خدمات فنی و مدرن‌سازی در خارج از کشور فعال بوده است، به عنوان مثال یکی از واحد‌های پالایشگاه حمص در کشور سوریه توسط یک شرکت ایرانی REWAMP شد.

شروط کسب سود فرامرزی

متاجی تاکید کرد: با توجه به اینکه کار مدرن‌سازی و رفع تنگنا‌های واحد موجود نیاز به تجربه و تخصص بالایی دارد، تجربه شرکت‌های ایرانی در این کار موفقیت بزرگی محسوب می‌شود، بطور کلی مشارکت و ساخت پالایشگاه‌ها در کشور‌های خارجی در صورت انجام مطالعات لازم و اطمینان از سودآوری اقدامی مثبت از نظر توسعه بازار مواد نفتی - خدمات فنی مهندسی و کالا‌های صنعتی محسوب می‌شود، در هر حال اینکار نیاز به وجود زمینه‌های مناسب دارد که به سرنوشت طرح‌های قبل گرفتار نشود و گرنه در حد شعار تلقی می‌شود.

جایگاه‌های سوخت در اختیار ایران باشد

وی با اشاره به اجرای پروژه در سوریه خاطرنشان کرد: در صورتی‌که پروژه رفع تنگنا‌ها و نوسازی پالایشگاه موجود باشد طبیعی است که هدف کشور سوریه تامین نیاز‌های داخلی و رفع کمبود سوخت برای مردم باشد و شرکت‌های ایرانی هم با استفاده از این فرصت خدمات فنی مهندسی صادر کنند. از سوی دیگر امکان صادرات نفت‌خام بیشتر نیز فراهم می‌شود. سودآوری این گونه طرح‌ها بستگی به قرارداد و توانایی شرکت دولتی پالایش نفت سوریه به پرداخت هزینه‌ها دارد. در صورتی‌که جایگاه‌های سوخت در اختیار شرکت سرمایه‌گذار ایرانی قرار داده شود و سوخت به قیمت بازار به مصرف‌کننده داده شود می‌تواند برای شرکت‌های سرمایه‌گذار سودآور باشد.

تامین مالی در درجه اول اهمیت

مدیر برنامه‌ریزی پیشین شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی درباره ورود به دیگر کشور‌ها علاوه بر ونزوئلا و سوریه برای اجرای پروژه خاطرنشان کرد: اجرای این پروژه‌ها در کشور‌های دیگر به عوامل متعددی بستگی دارد در هر مورد باید مطالعه فنی و ارزیابی اقتصادی از جمله بررسی بازار انجام گیرد. تامین مالی مهمترین موضوع است که باید تعیین تکلیف شود. هم‌اکنون تعداد کثیری طرح داخلی هست که مطالعات و طراحی و آماده‌سازی زمین انجام شده، اما به دلیل عدم تامین سرمایه مسکوت مانده است.

نیاز به ۱۴ میلیارد دلار سرمایه برای مدرنسازی پالایشگاه‌های داخلی

وی اذعان داشت: مانع دیگر تحریم‌ها است که باوجود آن کشور‌های دیگر حاضر به همکاری نیستند. حتی بدون توجه به عوامل فوق، بین سرمایه‌گذاری در طرح‌های داخلی و خارجی باید مقایسه به عمل آید. به عنوان مثال در حالیکه بسیاری از پالایشگاه‌های داخلی به دلیل قدیمی بودن فناوری نیاز به مدرن‌سازی دارند و طبق برآورد‌های قبلی حدود ١٤ میلیار د دلار فقط برای این کار نیاز هست آیا سرمایه‌گذاری در کشور‌های دیگر بر این کار ارجح است؟ روش دیگر برای سرمایه‌گذاری خارجی استفاده از وام بانک‌های بین‌المللی و کشور‌های دیگر است و این در شرایط رفع تحریم‌ها و روابط خوب با کشور هدف و نهادن وثایق مناسب امکان‌پذیر است.

پروژه‌های پالایشگاهی در کشور‌های دور توجیه دارد؟

متاجی درباره منافع اجرای پروژه‌های پالایشگاهی در کشور‌های دور برای کشور بیان داشت: در رابطه با احداث پالایشگاه‌های جدید با توجه به هزینه زیاد و زمان طولانی ساخت (حداقل ۵ سال) در کوتاه‌مدت نمی‌توان انتظار ارزآوری داشت. برای تعمیرات و نوسازی یا خرید پالایشگاه‌های موجود در صورت انجام ارزیابی فنی اقتصادی و قرار داد مناسب و یا امکاناتی از قبیل در اختیار گرفتن جایگاه‌های سوخت می‌توان انتظار ارزآوری داشت.

هدف‌ها کدامند؟

وی یادآور شد: در هر حال اهداف سرمایه‌گذاری در کشور‌های مختلف بستگی به نوع روابط و اهمیت کشور‌ها برای یکدیگر دارد در بعضی موارد تنها اقتصاد اهمیت دارد و در برخی دیگر منافع سیاسی-اقتصادی مدنظر است.

تامین سوخت از پالایشگاه‌های فراسرزمینی چقدر امکان‌پذیر است؟

مدیر برنامه‌ریزی پیشین شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی درباره اجرای پروژه پالایشگاهی در خارج از کشور به منظور تامین نیاز‌های داخل از جمله سوخت کشور نیز گفت: در صورتی‌که منظور تامین کمبود سوخت مورد نیاز کشور باشد ساخت پالایشگاه در خارج بدین منظور منطقی نبوده و در کوتاه‌مدت امکان‌پذیر نیست، ساخت پالایشگاه در خوشبینانه‌ترین برنامه حداقل ۵ سال بطول می‌انجامد و در درازمدت نیز با توجه به هزینه انتقال نسبت به تولید داخل گران‌تر خواهد بود. اگر مشارکت در پالایشگاه‌های موجود دنیا مدنظر باشد تا از این طریق در کوتاه‌مدت کمبود سوخت جبران شود بستگی به شرایط و هزینه‌های تولید پالایشگاه مورد بحث و قیمت‌های بازار دارد و باید بین هزینه تامین سوخت از بازار و هزینه تولید و انتقال سوخت از پالایشگاه مورد بحث در هر شرایط مقایسه انجام گیرد.

منبع: ایلنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دوربین‌های عکاسی + جدول

عکس/ نخستین تصویر از مراسم ازدواج شیدا خلیق و کیوان ساکت‌اف

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع موتورسیکلت در بازار امروز + جدول

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/ افشاگری رائفی‌پور درباره حرف بد کروبی به احمدی‌نژاد

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

چهره جذاب بانو سوسانو در سن ۴۳ سالگی + عکس

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اعلام میانگین مبلغ مالیات ستانی از بازاریان

اولین تصویر از شاخص پیش‌بینی کننده تورم در ۱۴۰۳

فیلم/ اعتراف سرباز اسرائیلی به کشتن ۱۳ کودک فلسطینی

تعطیلی شنبه‌ها فرصتی تازه برای تجارت خارجی ایران

عکس/ آرایش عجیب و نامناسب مه‌لقا باقری

سکه در مرتبه دوم افت بازدهی

بیشترین و کمترین بازدهی نماد‌های بورس در هفته چهارم اردیبهشت ۱۴۰۳

پیکاپ‌های غول چینی در بازار ایران

فیلم/ آبگرفتگی خانه‌ها در بجنورد

عکس/ استوری جدید شروین حاجی‌پور با ژست خاص

مخالفت امام جمعه تهران با تعطیلی روز شنبه

طالبان به دنبال تجارت ۱۰ میلیارد دلاری با ایران

کاهش آمار طلاق پس از سه دهه!

مدیر بحران شهرداری مشهد عزل شد

عکس/ باغ‌نشینی بهاره رهنما در اصفهان

فیلم/ افشای فساد در فوتبال ایران روی آنتن زنده

راز فروش ساعت‌های ارزشمند میشائیل شوماخر

۲۰ نکته درباره حواشی سریال هفت سر اژد‌ها

پاسخ صریح حسن روحانی به یک ادعای شورای نگهبان

فیلم/ بغض رامین رضاییان ترکید

افعی تهران و تلخی کودکی ما در دهه ۶۰ ؛ همه اصناف می‌خواهند مقدس باشند و جامعه هم اصلاح شود

عکس/یانگوم در کنار پدر و مادر واقعی‌اش

اتفاق عجیب پس از به‌روزرسانی آیفون

خشک ترین استان کشور رکورددار رشد بارش شد+ جدول

عکس/ استوری مرجانه گلچین برای علیرضا طلیسچی

ابلاغیه تازه ستاد مبارزه با قاچاق برای حل مشکل طلافروشان

عکس/ قابی کمتر دیده شده از عروسی پدر و مادر لیلا حاتمی

فهرستی از آپارتمان‌های ارزان پایتخت + جدول

فیلم/ جراحی دقیق ربات سونی روی دانه ذرت

اینفوگرافی/ میوه‌ها در یک سال اخیر چقدر گران‌تر شدند؟

عکس/ ابراز علاقه سیما خضرآبادی به همسرش در فضای مجازی

اعلام نحوه خرید لاستیک دولتی

شرایط جدید اخراج کارگران اعلام شد

اطلاعیه زندان اصفهان درباره توماج صالحی

فیلم/ تراول‌پاشی شمخانی با پیراهن صورتی در تخت جمشید

استقلالی سابق به دنبال حضور در پارالمپیک+ عکس

بانک خسیس، بانک دست‌ودلباز؛ جدیدترین آمار پرداخت وام

خسارت سیل در مناطق مختلف مشهد

بازیگر پیش از انقلاب و مادر لیلا حاتمی درگذشت

هزینه سرسام آور تخت ICU در کشور

استوری تلخ جواد نکونام برای مردم مشهد+ عکس

پیش‌بینی قیمت خودرو در هفته آخر اردیبهشت ۱۴۰۳

عکس/ استایل متفاوت مازیار لرستانی با عینک دودی

عکس/ شایعه فوت بازیگر زن مشهور قبل از انقلاب

رشد ۸۶ درصدی خروج سرمایه از بورس

اقدام جدید پلیس درباره ثبت جرائم رانندگی

علت مرگ بروسلی چه بود؟

۳ تفنگدار نیمه‌ژاپنی در راه بازار خودرو ایران

فیلم/ پخش مستند فردوسی از تلویزیون ترکیه

قیمت املاک کلنگی مناطق جنوبی تهران در اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول